Monday, December 17

Asus U36S, merita banii?

Mi-am luat de Black Friday un Asus U36S dar am asteptat sa-l folosesc cateva zile pentru a-mi face o parere. Trebuie spus, din start, ca am platit 1.999 RON (fara OS, pret de BF) iar anterior am avut un Toshiba Sattelite (950 EUR + TVA la momentul achizitiei).
Configuratia arata astfel: procesor i5 2450M la 2,5 Ghz (este procesor Sandy Bridgemobile” prin urmare are 2 nuclee nu 4) 4GB RAM, 500 GB HDD, placa video dedicata nVidia GeForce 520M 1GB memorie dedicata, display 13,3 (1366x768), acumulator cu 8 celule, 1,6 kg.
Mi-a placut calitatea fabricatiei, materialele sunt placute la atingere, iar imbinarile lucrate cu atentie, nu scartie nu flexeaza. Producatorul vorbeste despre un aliaj „super light” AL-MG si un strat protector din ceva nanomateriale. Oricum, este la fel de subtire si la fel de usor ca unele ultrabook-uri mult mai scumpe.
Tastatura este foarte misto, cu spatiile pentru taste ajurate in materialul carcasei, este silentioasa si are probabil numarul minim de taste, nu exista taste dedicate pentru wireless, volum, player etc. Daca era si iluminata... :)
Cu Windows 7 se misca foarte bine, iese din sleep in cateva secude, foarte silentios si nu se incalzeste decat in limite acceptabile.
Supriza majora apare la autonomie: 7-8 ore de utilizare in conditii normale (Office, email, web, wireless). Am plecat la birou fara incarcator si mai avea resurse cand am plecat acasa. Prin comparatie cu Toshiba anterior, care nou tinea max 2 ore si dupa 3 ani cel mult 25 de minute, este un vis. E o senzatie foarte placuta sa stii ca poti pleca fara sa-ti faci griji daca ai luat sau nu alimentatorul.
O alta surpriza conturata in timp este greutatea: 1.6 kg se simt cu totul altfel in spate decat 2,3 sau 2,4kg si pe langa un stres mai mic asupra coloanei, pot acum sa ma gandesc si la o geanta mai soft :)
Display-ul de 13,3 este la limita inferioara a confortului de lucru (asta e, nu le poti avea pe toate) prin urmare acasa il mai atasez la un 22 de inci mai ales ca placa grafica duce o rezolutie superioara celei native a display-ului. Mi-ar fi placut sa fie ceva mai bright, iar rama sa fi fost mata, dar se poate trai cu asta.
Portabilul are 3 USB-uri (2x2.0 si 1x3.0) HDMI si un cititor de carduri, nici nu trebuie mai mult. Touchpad-ul putea fi ceva mai lucios, am o senzatie ciudata neplacuta ca degetele nu aluneca bine :( prin urmare ii pun si mouse din cand in cand.
Una peste alta, eu cred ca merita banii, chiar si fara reduceri. De Black Friday eram pornit sa cupar altceva insa cand am vazut pretul si obiectul, decizia a venit de la sine.
Plusuri: 
- greutate redusa
- foarte subtire
- finisaje de calitate
- autonomie extinsa
Minusuri:
- rugozitatea touchpad-ului
- diplay prea putin luminos