Wednesday, October 3

NAV 2013 aduce noi versiuni de licentiere

Luni, un blog oficial Microsoft anunta disponibilitatea comerciala a Dynamics NAV 2013. Putem vorbi de o lansare importanta de produs Microsoft, chiar daca NAV ramane in umbra Windows 8 sau Server 2012 si chiar daca la unii clienti solutia este up and running. Surprinzator, aparitia noii versiuni nu a facut prea multe valuri pe piata locala, poate si pentru ca nici Microsoft nici partenerii nu au comunicat pe acest subiect. Mai mult, marti a aparut in presa materialul PAC despre evolutia sub asteptari a pietei ERP si lipsa acuta a investitiilor.  Oricare ar fi situatia, NAV ramane un produs ERP relevat pe piata locala, atat prin numarul de utilizatori cat si prin partenerii care il distribuie.
Gasiti aici toate informatiile aferente noii versiuni, exista numeroase noutati: de la gestiunea diferita a productiei (pe baza de comanda sau pentru stoc) pana la integrare cu One Note pentru gestiunea oricarui tip de informatie.
Aceasta este doar lansarea produsului on premises, versiunea cloud va fi disponibila in prima parte a anului viitor. Totusi pentru clientii care nu vor sa investeasca in infrastructura and stuff exista posibilitatea achizitionarii unei versiuni hostate la parteneri. NAV 2013 aduce si un model nou de licentiere ”Perpetual Licensing” (informatii aici Perpetual Licensing guide) cu 4 versiuni: Starter Pack, Extended Pack, Full User si Limited User prin care se permite accesul la anumite module si  functionalitati. Spre exemplu: Full User va avea drepturi depline de acces (introdus/modificat/ consumat informatie) in timp ce Limited User va putea accesa nelimitat orice date insa va fi conditionat la modificare/generare informatii in sistem. Nu stiu daca acest sistem de licentiere se va aplica si in piata locala.
Cine mai vinde NAV in Romania? Cam aceeasi parteneri: LLP, Novensys, QNet,  Elian, Kepler-Rominfo etc.