Thursday, October 4

Gartner zice ca piata de servere are resurse de crestere

Desi piata de servere are o evolutie oarecum stabila, iar marjele de profit ale vendorilor devin foarte mici, Gartner afirma ca exista resurse de crestere daca industria se focalizeaza in directia potrivita. Ca cifre, in 2010 piata de profil a crescut cu 4,5% ca unitati vandute si a scazut cu 5% ca venituri, iar in 2011 a crescut cu 7% ca volum de vanzari si 7,9% ca venituri. Totusi, pe fondul cresterii proiectelor de virtualizare/consolidare si a consumului de servicii din cloud, asteptarile sunt ponderate.
solutie hosted virtual desktop
Revenind la Gartner, ei vad oportunitati la nivelul a trei categorii de produse:
- servere high-end utilizate in centre de date pentru proiecte cu cerinte mari de scalabilitate (platformele furnizorilor de cloud)  dar si pentru proiecte de consolidare. Trend regasit si in RO, mai multe astfel de anunturi sunt publice.
- servere foarte economice - energia electrica devine tot mai scumpa si prin urmare multe companii vor urmari reducerea acestui cost (oricat de cool ar fi cloud-ul, multe companii vor propria infrastructura)
- servere dedicate proiectelor HVD (hosted virtual desktop) care dau utilizatorilor acces la resurse de oriunde. Se vorbeste si local destul de mult de ultra-thin client, zero-client, prin urmare este o directie cu perspective mai ales daca furnizorii vor produce appliance-uri in acest scop (sisteme care sa contina intreaga solutie)
Gartner mai zice ca aceste directii ar trebui sa alimenteze piata de servere pana in 2015 si ca serverele vor mai reprezenta pentru o vreme mai bine de jumatate din cheltuielile globale cu hardware-ul.