Wednesday, October 31

Ce au gustat participantii la OracleDay 2012?

Meniul a fost cel de la OpenWorld 2012, dar servit intr-o maniera fusion de vorbitori straini si romani: cloud computing, data consolidation, business analytics și appliance-uri, Customer Management etc  Am auzit si de niste trufandale gen big data și social networking, insa nu cred ca multa lumea le-a vazut de aproape :)
Subiectele au ridicat interesul a cca 1.100 de persoane (inregistrari/confirmari) cati au si venit la eveniment nu pot sa apreciez.

Dupa ce am scris de planurile SAP cu Hana, subiectul appliance-uri m-a interesat cel mai mult. Aparitia modelului Exadata de 1/8 rack si prin urmare coborarea pretului la un nivel mai atractiv, ar trebui sa faca ceva valuri pe piata locala si sa vedem ceva mai multe proiecte in perioada urmatoare, chiar daca solutia in sine nu este chiar pentru IMM-uri, asa cum spun mesajele de marketing. Am aflat ca exista mai multe masini Exadata (versiunea 2) disponibile pentru testare/demo etc unele aflate in Centrele de Date ale unor parteneri (Omnilogic, spre exemplu) altele deplasabile la client. Eu cred in viitorul appliance-urilor pentru baze de date, back-up si deduplicare, business analytics, private cloud etc pentru ca multe companii vor/isi permit sa aiba control asupra mediului IT.
Foarte interesant este si conceptul pe care Oracle vrea sa-l impinga in piata cu bazele de date multitenant (Oracle DataBase 12c), in esenta, inlocuirea bazelor de date traditionale dedicate fiecarei aplicații, cu o baza de date container la care se conecteaza toate aplicațiile unei companii. Va exista un hardware unic, un storage comun, o licentiere diferita etc. Produsul va fi disponibil comercial din 2013, iar „c-ul” zice lumea, vine de la „cloud”.
În acelasi context, am aflat si ca Oracle Romania are acum cca 2350 de angajati si este pe locul 2 in EMEA (dupa UK) si pe locul 8 global, ca media de varsta este 29 de ani, iar in organizatie se  vorbesc 25 de limbi straine.
Mi-a placut ca Sorin Mandrutescu (Country Lead Oracle RO) a fost realist in ceea ce priveste evolutia comerciala a cloud computing, cel putin in liga in care joaca Oracle si ca industria trebuie sa lucreze permanent la categoria inovatie, pana la urma si CRM-ul parea destul de fantezist acum 15 ani.