Tuesday, May 22

Vodafone creste 30% pe date mobile

Acum cateva zile scriam despre datele ANCOM care atestau peste 4,23 conexiuni mobile de date, in crestere cu cca 39% fata de anul precedent. Iata ca aceste date se regasesc si in cifrele operatorilor si Vodafone anunta astazi o dublare a numarului de smartphone-uri la nivelul 2011/2011 si o crestere de 30% a veniturilor generate de serviciile mobile de date pentru Trimestrul 1 din 2012, fata de perioada similara a anului trecut.
Avand in vedere ca vanzarile de telefoane inteligente si de tablete cu 3G sunt in crestere (in mod practic devine tot mai dificil sa gasesti un telefon care nu este smart) evolutia aceasta este pe termen lung si probabil tot mai multi cetateni vor folosi telefoanele la adevarata capacitate nu doar pentru imagine. Vom asista si la o diversificare a modului de consum/facturare a datelor mobile, mai multe oferte prepaid, pay as you go, promotii etc pentru ca aceasta va deveni principala sursa de crestere pentru operatori.

Cloud computing este un element esential pentru cresterea serviciilor de date mobile in urmatorii ani, atat la nivelul conexiunilor pe telefon cat mai ales la nivel de modem-uri USB. Cand serviciile si datele aferente sunt accesibile doar via web, o conexiune de back-up devine element critiv, prin urmare tot mai multe PFA-uri/IMM-uri/SOHo/liber profesionisti vor avea pe langa conexiunea traditionala pe cablu si una mobila pentru back-up. As miza pe succesul unor pachete prepaid cu trafic inclus generos si modem wifi si care sa tina un birou (2-3 persoane) conectat la servicii gen email, MicrosoftOffice 365, Salesforce, GDrive etc pentru cateva ore in care conexiunea principala este cazuta, din diverse cauze. Nu este nevoie de un abonament lunar ci doar de asigurarea continuitatii operationale de cateva ori pe an.  Exista ceva de acest gen in oferta Vodafone, se numeste Cartela Internet Mobil, insa ar trebuie sa fie mult mai diversificat.