Thursday, June 16

Ce stiti despre recensamantul populatiei din toamna?

In mod oficial, Romania nu stie cati locuitori are, iar indoiala acopera cateva milioane de cetateni. Nu este un zvon ci o declaratie oficiala a unui reprezentant al Institutului National de Statistica la conferinta Lumea Geospatiala 2011. Vom sti probabil din toamna cand vom avea un recensamant general al populatiei si locuintelor. Pentru recensamant vor fi completate urmatoarele:
- un formular de 4 pagini pentru fiecare persoana recenzata
- un formular de 2 pagini pentru fiecare locuinta
- un formular de 1 pagina pentru structura gospodariei si relatiile dintre membri
- un formular pentru BNR
- un formular pentru persoanele absente de la domiciliu
Costul acestuia va fi de cel putin 2,5 EUR/locuitor si va fi cea mai de amploare activitate cu acoperire nationala. Vor fi implicate 120.000 de persoane, recenzori si coordonatori, iar formularele aferente cantaresc 350 de tone si ar acoperi cca 50 km de drum cu foi A4. Recenzorii vor fi platiti cu 50RON/zi. Legea prevede ca fisele de recenzare nu pot fi folosite in justitie, indiferent de natura litigiului (fiscal, penal, civil etc).
Recensamantul are loc aproape toate tarile europene pentru a surprinde cat mai exact deplasarile de populatie din cadrul Uniunii. Mai mult, in mod curent, datele de populatie din RO nu mai sunt credibile la nivel international si nu sunt utilizate de Eurostat (organismul de statistica al EU) deoarece Romania nu a putut monitoriza efectul migratiei populatiei din ultimii 10 ani si nimeni nu stie care este populatia reala.