Tuesday, May 10

Si norii se masoara, nu-i asa?

Proiectele IT se masoara prin evaluarea unor indicatori precum ROI si TCO, iar cloud computingul nu face exceptie. Un studiu recent realizat de OpenGroup pe tema cloud computing arata ca 55% dintre cei care au initiat un proiect de tip cloud considera ca este usor de masurat, iar 45% afirma ca este dificil, totusi doar 35% din prima categorie au si pus in practica o astfel de metodologie. Pentru toti ceilalti, cloud-ul este inca o perioada romantica in care investesti mai mult din pasiune.
Cele mai utilizate metrici pentru analizele de ROI (facute de cei 35%) sunt: costurile (29%), calitatea servicilor, viteza de operare, gradul de utilizare a resurselor (15%).
Dincolo de rentabilizarea investitiei, pasionatii de cloud computing au si temeri. Acestea sunt legate de securitate (19%) integrarea serviciilor (15%) si administrare (14%).
Studiul are si o remarca interesanta legata de schimbarile pe care le produce cloud computing-ul asupra organizatiilor. Astfel, chiar daca 82% dintre raspunsuri considera ca aceste schimbari exista, doar 23% afirma ca s-au pregatit pentru aceste schimbari.
CEO VMware, Paul Maritz spunea astazi la EMC Word 2011 ca schimbarile pe care le aduce cloud-ul sunt atat in constructia sistemelor IT cat si in modul de consum al IT-ului in general si ca toata lumea (adica atat vendorii cat si clientii acestora) ar fi putin dezorientati.