Monday, May 30

IDC pregateste un studiu pe „cloud computing”

IDC a confirmat o informatie aparuta recent despre realizarea unui studiu privind piata locala de cloud computing. Studiul va fi gata in luna iulie insa disponibilitatea pentru media va fi probabil in septembrie. Scopul studiului este sa defineasca mai bine conceptul in context local si sa identifice vendorii si tendintele. Conform IDC Ro, principala dificultate este sa aduca la un numitor comun viziunile particulare despre cloud ale companiilor, existant tot atatea intelegeri ale conceptului cate companii active. IDC incearca sa mapeze local metodologii confirmate pe alte piete, unde a si fost definit conceptul de cloud si care in esenta este mai mult un mod de livrare decat o piata tehnologica orizontala.
Studiul va fi structurat pe cele trei categorii majore: IaaS, PaaS, SaaS, iar daca primele doua categorii sunt mai usor de identificat, ultima este ceva mai in ceata. Ceata este generata atat de numarul mare de vendori cat si de linia subtire de separare dintre SaaS si hosting.
Sa speram ca acest studiu ca fi suficient de relevant pentru ca lumea sa inteleaga ce servicii, tehnologii si proiecte stau sub umbrela cloud computing si sa evite formularile umoristice.