Thursday, March 24

HP si Oracle se dueleaza peste Itanium

Ieri in conferinta cu utilizatoriii de la Orlando, Oracle a facut un anunt surprinzator despre incetarea dezvoltarii de software pentru procesoarele Itanium, argumentand decizia cu interesul tot mai mare aratat de Intel pentru platforma x86 si cu actiuni similare ale Microsoft și Redhat.
Principalul sustinator al Itanium este insa HP (95% cota de piata conform Gartner) care a investit masiv in dezvoltarea de sisteme pe aceasta platforma si care in 2008 vindea sisteme cu Itanium in valoare de 4,4 miliarde USD. Tot HP a initiat si Itanium Solution Alliance alaturi de mai multe companii din piata, la nivel global existand cca 14.000 de aplicatii dezvoltate pentru platforma Itanium.
Insa HP este si unul dintre competitorii Oracle, pe linia de afaceri SUN, chiar daca intre cei doi diferenta de cota de piata este majora. Solaris si HP-UX au la bază acelasi sistem de operare UNIX si prin urmare lucrurile se complica...mai ales ca SUN (pentru care Oracle a platit 4,7 miliarde USD) cam tot pierde marketshare.
Astazi a venit si raspunsul HP, Dave Donatelli (Vicepresedinte HP) afirmand ca Oracle afiseaza un comportament anti client si ca la baza deciziei sta incercarea de a impulsiona vanzarile de servere SUN. HP va oferi suport in continuare pentru aceasta platforma (exista cateva sute de mii de masini cu Itanium vandute la nivel global din 2001 pana in prezent) si ca planurile de dezvoltare continua pentru mai multi ani. O pozitie similara a avut si Intel care a anuntat ca proiectele de procesoarele si platforma Itanium continua, mai multe generatii de chip-uri fiind in lucru.