Thursday, March 3

De ce ar fi Google lider pe piata locala de cloud computing?

Citesc un articol de ieri care zice ca Google ar fi lider pe piata locala de cloud computing. Prima remarca ar fi ca nu cred in asocierea celor doi termeni ,,piata locala,, si ,,cloud computing,, si imi aduc aminte de vorbele lui Eminescu ,,natiunea mea e lumea,,. Pai serviciile Amazon Elastic Cloud pe care le consuma firme ca BitSoftware sau Zitec (sa dau doar 2 exemple) la valoarea carei piete se cuantifica? In plus, mai avem si 2-3 conturi de SalesForce si ceva Siebel On Demand pe la cateva multinationale, bani care, deasemenea, nu raman local.
A doua ar fi legata de cloud in sine, categorie extrem de extinsa in care intra: webhosting-ul (cca 6-7 milioane EUR dupa unele estimari) serviciile de infrastructura (putere de calcul si stocare la cerere, cam ce vinde Omnilogic, Starstorage, IBM din propriile centre de date) aplicatiile de business hostate la furnizor (destul de multe proiecte in ultima vreme) software ca serviciu (aici sunt mai putine oferte insa exista: EvolveCRM, SeniorERP, cateva solutii de HR, serviciile Microsoft din categoria BPOS), email si colaborare (G Apps, Microsoft Skydrive etc). Unii mai extremisti, pun si piata de antivirus la cloud computing (acces online, plata periodica) dar sa nu exageram.
In concluzie, piata este atat de fragmentata incat e greu de evaluat in general, chiar si orientativ, cu atat mai mult sa putem vorbi de marketshare and stuff.