Tuesday, March 1

2011, un an greu de prognozat, cel putin in IT

Am auzit in ultima vreme prognoze atat de diferite pentru evolutia pietei IT in 2011 incat imi e foarte greu sa trag o concluzie. Saptamana trecuta, Radu Georgescu, seful Gecad afirma intr-un interviu pentru wall-street.ro ca piata s-ar putea contracta cu 10-20% din motive ce tin de lipsa investitiilor, interesul scazut pentru instrumente informatice in sectorul privat, lipsa de finantare in cel public etc. Dupa o scadere de 25% in 2010 (pana la cca 650-700 milioane EUR) o astfel de prognoza devine catastrofala.
Pe de alta parte PAC (Pierre Audoin Consultants) intr-un studiu cu aplicabilitate regionala (Europa de Sud-Est) afirma ca in 2011 piata de software si servicii s-ar putea intoarce la valoarea din 2008. Poate ca predictia nu se aplica 100% si pietei locale insa PAC lasa sa se intrevada ceva sperante, mizand mai ales pe sectorul public unde vor ajunge pana la urma si fondurile neramburasabile. Totusi o astfel de revenire este putin probabila in spatiul RO.
Ceva mai pertinenta a fost opinia lui Liviu Dragan (TotalSoft) care firma astazi la conferinta ANIS ca 2011 va reprezenta cel mai probabil stoparea scăderii si ca piata IT nu poate evolua cu mult peste economie in ansamblul ei. Concluzia: daca Romania va avea o crestere de 0,5-1% in 2011, piata de software si servicii ar putea atinge o rata de crestere de 3-5%.
Migalos :)