Monday, October 18

Securitate pe telefoanele Nokia

Desi mai toata lumea are un produs de securitate pe laptop sau desktop, foarte putin se gandesc la protectia smartphone-ului. O explicatie logica nu prea exista, mai ales ca in ultima vreme pe terminalele mobile rezida informatii tot mai valoroase: emailuri, documente, imagini personale, contacte personale etc.

Pentru utilizatorii de Nokia, pe OVI Store exista F Secure Anti-Theft for Mobile, aplicatie gratuita care protejeaza informatiile din telefon impotriva furtului. Permite blocarea accesului la date precum si stergerea acestora din telefon prin trimiterea unui SMS de la un nr definit anterior. Complementar, mai ofera blocarea telefonului la schimbarea SIM-ului precum si localizarea acestuia. Localizarea e ceva mai dificila deoarece presupune ca telefonul sa aiba GPS-ul activat.
Evident, functionalitatile sunt limitate față de alte solutii comerciale (nu cripteaza datele printre altele) dar daca avem in vedere ca, spre exemplu, Kaspersky Mobile Security costa 29USD, perspectivele se schimba.