Monday, October 11

Cloud computing = IT as a Service

Unul dintre oamenii cheie ai Microsoft, Bob Muglia a avut o discutie interesanta cu un analist IDC despre cloud computing si despre cum vede Microsoft acest business. Mi-a placut discutia, mai ales ca a avut o nota realista fata de alte declaratii mai... strategice ale altor lideri ai Ms. Bob Muglia considera ca cea mai pertinenta/acoperitoare definitie a cloud computing este IT as a Service (termen existent in piata si pe care si eu l-am folosit tot mai des in ultima vreme) si ca in ciuda existentei multor opinii despre cloud, industria incepe sa fixeze unele concepte.
Muglia mai spune ca Microsoft a purtat discutii cu numerosi clienti despre migrarea la cloud computing si ca realitatea arata o adoptare treptata. Multe companii incep cu serviciul de mail (Exchange), apoi cel de colaborare (SharePoint) care sunt cele mai usor de trecut in cloud. (de altfel uneltele online de productivitate, BPOS au si fost printre primele oferte ale Ms in domeniu). Urmatorul segment ca abordare ar fi CRM-ul pe motive de distribuire geografica si mai ales prin natura mobila a angajatilor care folosesc aceste aplicatii. Alte aplicații de business cu potential ar fi cele care au nevoie de multa putere de calcul pentru perioade limitate (simulari, modelari, proiectare) dar si cele care necesita conectarea unei retele de parteneri/distribuitori etc (aplicatii gen supply chain management, partners management etc). Chiar daca acestea nu sunt aplicatii standardizate (ca emailul) migrarea lor in the cloud este posibila. Toate aceste aplicatii ar trebui insa gandite special pentru modelul cloud computing si aici Muglia a adus in discutie oferta PaaS a Microsoft: Win Azure care se adreseaza dezvoltatorilor.
Un aspect punctat foarte bine de Muglia (interesant deoarece omul coordoneaza o Divizie mai tehnica) este cel al licentierii. Multa lume considera ca principalul avantaj al IT ca serviciu este trecerea de la cumpararea aplicatiei la inchrierea acesteia si care ar aduce reduceri importante de costuri. Gresit, nu licentele (achizitii one time) sunt costul cel mai mare indus de un sistem IT ci operarea acestuia (cost on going), iar cloud computingul aici ofera cele mai relevante economii.