Wednesday, July 1

YouTube si jurnalismul civic

Youtube a lansat un centru de informare pentru jurnalismul civic, adica pentru cetatenii care posteaza informatii cu valoare de stire in mediul online. (zice computerweekly). Initiativa este foarte utila si interesanta pentru ca jurnalismul profesionist (adica cei care fac asta pt un salariu) nu are cum sa concureze cu jurnalismul civic, ci poate doar sa preia un subiect si sa sape mai departe.
Degeaba s-au inflamat unii si au acuzat publicatiile ca au preluat unele informatii de pe twitter in contextul evenimentelor de la Chisinau, pt ca planurile de desfasurare erau total diferite. Pe twitter au ajuns opiniile unor martori oculari insa orizontul lor era limitat la propria experienta, acestia nu faceau un demers structurat de informare ci doar partajau experienta proprie. Nimeni din audienta nu cred ca si-ar fi putut crea o imagine de ansamblu a evenimentelor doar urmarind twitter, asa cum presa a putut oferi aceasta imagine doar adaugand la puzzle si postarile microbloggerilor.
Acum daca cei care isi asuma jurnalismul civic, programatic sau conjunctural, au acces si la unele resurse de pregatire nu poate fi decat un lucru bun care sa ridice calitatea informatiei livrate online.