Monday, September 1

Pe urmele Reginei Maria

Am dat o fuga weekendul trecut pana la Balcic, pe de o parte pentru ca nu fusesem niciodata, iar pe de alta pt ca e o destinatie mai usor de atins decat litoralul romanesc. Drumul pana acolo, pe ruta Giurgiu-Ruse-Varna) este o placere prin combinatia: asfalt fara gropi, lipsa aglomeratiei, jumatate din distanta autostrada. Locul este placut, golful are o faleza inalta calcaroasa care ofera locuri de belvedere din plin. Din pacate atat ,,castelul,, si gradina aferenta cat si orasul nu sunt foarte bine ingrijite. Gradina castelului are insa un farmec aparte si pe inserat este o placere sa te plimbi pe alei sau pur si simplu sa admiri marea. Exista si locuri de cazare in interior insa am aflat prea tarziu. Majoritatea turistilor sunt ( erau) romani.


Preturi la cazare si restaurante comparabile cu cele din tara. Am mancat insa( la recomandarea unor clujeni) la un restaurant relativ mic si retras la niste preturi incredibil de mici ( 6 Leva o mancare cu pui si sos alb de smantana cu ciuperci, 8 leva pastrav la gratar + garnitura) in conditii mai mult decat decente. Pe faleza orasului insa, sub briza marii, preturile sunt ,,mai,, europene. Un element surprinzator, toate felurile de mancare bazate pe carne de vita erau simtitor mai scumpe. ( 22L muschi de vita cu sos de piper)
Ca si in alte locuri din Bulgaria, mai toti chelnerii inteleg o comanda in romana precum si alte cuvinte elementare. In multe locuri se si poate plati cu lei.
La intoarcere am cumparat ardei si rosii de la taranii bulgarii care ne-au spus ,, cantarele bulgaresti sunt corecte nu ca cele romanesti,,, aducandu-mi aminte de cele 5 kg de ceapa luate de pe soseaua Bucuresti-Urziceni si care s-au dovedit a fi doar 3,5 :(
Merita vazut si Capul Kaliacra, relativ aproape si usor de ajuns.