Thursday, October 26

Vrei sa scapi din capcana dosarului cu șină! Vino la Microsoft Summit 2017

Acum cativa ani, cand Estonia a lansat cetatenia digitala (e-Residency) m-a tot batut gandul sa aplic, mi se parea interesant sa ai o identitate digitala transnationala, chiar daca nu aveam planuri pentru ceva afaceri online prin tarile baltice. Estonia a reusit performanta sa puna tehnologia la baza societatii si sa se distanteze astfel de toate tarile fostei zone comuniste. Estonia este tara cu peste 3700 de companii tech, care angajeaza 4% din intreaga forta de munca si in care tehnologia genereaza peste 7% din PIB. Prin urmare,  totul incepe cu E, e-administratie, e-health, e-learning, e-identity etc.
In Estonia oamenii vor sa fie antreprenori, iar tara are cel mai mare numar de start-up-uri pe cap de locuitor. (Skype si PipeDrive in vin acum in minte). Prin urmare, daca optezi pentru o companie ready-made (predefinita) poti incepe imediat, dau poate dura cateva ore daca vrei ceva personalizat. Ca e-Rezident poti infiinta o companie si derula activitate oriunde in Europa, fara sa mergi vreodata in Estonia. Oricum, 98% dintre companii sunt infiintate online, 99.6 din tranzactiile bancare sunt digitale, iar 99.6% din populatie isi depune declaratiile de venit (versiunea celebrelor formulare 200 si 220) in format electronic.

Cum au ajuns la aceasta performanta?  incredibila prin comparatie cu ceea ce traim in Romania, o tara marcata de sindromul dosarului cu șină...

Au avut norocul si intelepciunea sa aleaga lideri cu viziune. Oameni care au dorit sa-si asocieze numele cu dezvoltarea tarii si nu doar cu procesele interminabile de coruptie. O simpla cautare online arata ca „in Estonia coruptia nu reprezinta un risc, iar mita nu este ceva comun”, mai mult tara ocupa locul 22 din 137 in 2016 Corruption Perceptions Index (unde Romania este pe locul 57).

Un astfel de om a fost Toomas Hendrik Ilves, presedinte in perioada 2006-2016, nascut ce e drept in Suedia si educat in Statele Unite (si nu la Oltenita si Moscova, ca in alte cazuri). Numele sau este asociat cu proiectul eEstonia, care a transformat tara in intregime.Toomas Hendrik Ilves vine pe 7 noiembrie la Microsoft Summit 2017 (Teatrul National) si va fi cu siguranta unul dintre cei mai atractivi vorbitori. Microsoft ar trebui sa rezerve primul rand pentru membrii Guverului si alti cativa oficiali, poate vor reusi sa inteleaga ceva si sa ne scoata din capcana dosarului cu sina si a copiei dupa CI.