Wednesday, November 16

Philips HUE, primul pas catre iluminatul conectat

 Becul cu incandescenta a fost inventat cu aproape 150 de ani in urma si a marcat profund existenta umana. Chiar daca LED-ul a aparut inca pe la 1920, doar  in ultimii ani a inceput sa se impuna pe piata. Iluminatul conectat are legatura cu LED-ul, pentru ca integreaza „bec”-ul in sistemul casei inteligente. Practic, becurile sunt conectate la o retea wireless si pot fi controlate cu ajutorul unei aplicatii. Philips HUE este primul sistem de acest gen lansat pe piata si conform demonstratiilor pe care le-am vazut recent reuseste sa aduca o schimbare considerabila a modului in folosim lumina in casele noastre.

In esenta, Philips HUE consta dintr-o serie de becuri cu led care se conecteaza la retea prin intermediul unui smart bridge. Aceste becuri produc atat lumina alba cat si colorata, se pot sincroniza cu sistemele audio din casa si chiar raporta la starea noastra de spirit. Sunt controlabile printr-un dimmer ceva mai sofisticat sau prin intermediul telefonului mobil (Android sau iOS). La un smart bridge se pot conecta pana la 50 de becuri, fiecare dintre acestea actionand si ca un amplificator al retelei wireless, prin urmare acoperirea nu ridica nicio problema. Astfel, becurile pot fi controlate de la distanta, pentru a da impresia ca in casa se afla tot timpul cineva, sau se pot aprinde automat cand proprietarul ajunge acasa. In retea se pot pune atat becuri cat si corpuri de iluminat care au functionalitati wireless. Philips HUE este extrem de usor de folosit si nu necesita cunostinte tehnice. Smart bridge-ul se conecteaza la un router (wireless sau cablu) iar aplicatia se descarca din magazinele online. Pentru Android, exista atat aplicatia oficiala Philips cat si ale altor dezvoltatori. Telefonul recunoaste automat reteau creata si solicita alocarea unei parole. Procesul nu dureaza mai mult de 10 minute.


Philips HUE este un sistem deschis si se poate integra cu alte solutii de iluminat existente pe piata sau alte aplicatii din domeniul caselor inteligente. De asemenea, sistemul poate fi extins prin adaugarea unor alte smart bridge-uri, senzori etc. Sunt disponibile, kit-uri de start care includ smart bridge-ul si 2-3 becuri. Pretul orientativ pentru un astfel de kit ajunge la 1150 lei (pret la eMag pentru cel cu 3 becuri). Evident, fiecare componena poate si cumparata si separat. La nivel de garantie, becurile au 2 ani, iar corpurile cu led-uri integrate 5 ani. Durata de viata este de 15 ani, conform afirmatiilor oficialilor companiei.