Wednesday, December 2

Intel Unite, cum sa scapi de cabluri in sala de sedinta


Am avut ocazia sa testez, oarecum in premiera, Intel Unite, o aplicatie care simplifica semnificativ modul in care o companie isi poate organiza sala de sedinte/prezentari. Intr-un scenariu obisnuit, o astfel de activitate se deruleaza in jurul unui proiector sau al unui display cu diagonala mare, la care utilizatorii se „cableaza” cu propriile laptop-uri pentru sustinerea prezentarilor. De aici apar numeroase probleme legate de conectica, drivere, rezolutii, modul afisarii, sistem de operare etc. La nivel „enterprise” exista solutii de tip „conference room” care rezolva astfel de probleme, insa nu sunt nici prea simple, nici prea ieftine.

Intel Unite vine cu o abordare de tip „plug and play” care face ca punerea in functiunea sa dureze cateva minute, iar accesarea/conectarea doar cateva secunde. Pachetul de test a inclus Intel Unite instalat pe un Mini PC Intel NUC. Intel Next Unit of Computing este pe piata de cca 2 ani, la mine ajungand un dispozitiv facut de Maguay.  Ar fi de mentionat ca nu orice NUC (teoretic ar functiona cu orice alt PC) este compatibil cu aceasta solutie, este necesar un procesor Intel Core cu tehnologie vPro.

Aplicația Intel Unite are trei versiuni: Server (nu a fost cazul in cadrul testului meu) Hub  (instalata pe MiniPC) si Client (instalata pe laptopul sau tableta utilizatorului final). Mini PC-ul se conecteaza cu un cablu HDMI la proiector sau display si prin rularea aplicatiei preinstalate Intel Unite genereaza un hot-spot propriu. Singura setare ceruta este definerea unui cod unic (shared key) de opt cifre pentru identificarea sistemului.


Aplicatia afiseza pe ecran pasii necesari conectarii: calea pentru descarcarea aplicatiei client (daca aceasta nu este deja instalata) precum si un PIN de sase cifre, unic pentru fiecare sesiune in parte. Daca utilizatorii au deja aplicatia client instala local doar introduc acest PIN si incep sa acceseze/partajeze continut, daca nu, acesta va fi descarcat automat prin intermediul hot-spotului creat. La nivel de client (capturi de ecran mai jos), la prima utilizare aplicatia cere introducerea unui nume de de utilizator pentru identificarea de catre restul participantilor si a codului unic al sistemului, afisat pe ecran. După introducerea PIN-ului, utilizatorii pot partaja continutul desktopului sau fisiere separate si pot face sublinieri cu diferite culori. Pe ecranul principal pot fi afisate patru prezentari simultan.





Dupa ce am postat o imagine cu Intel Unite, mai multi cunoscuti au comentat pe Facebook despre existenta unor solutii similare, ma refer la Swipe, Google Chromecast, Polycom etc. As zice ca Unite se diferentiaza prin cateva aspecte: se instaleaza foarte simplu direct la proiector/display, nu implica necesitatea conectarii la Internet, nu cere inregistrarea unor conturi de utilizator, confirmare, adrese de email etc, iar utilizarea efectiva nu este conditionata de accesul la web sau la reteaua companiei. Practic un „vizitator” poate participa la o sedinta unica in cel mai simplu si securizat mod cu putinta, fara schimburi de parole, fără cabluri, nici nu trebuie sa se ridice de pe scaun. Cu Intel Unite nu mai este necesara stocarea pe un singur PC a prezentarilor, conectarea separata a utilizatorilor la proiector, trimiterea unor fisiere pe e-mail etc.  Din informatiile oficiale, exista si o versiune „enterprise” care permite si conectarea remote, prin VPN, a utilizatorilor aflati la distanta. Intel Unite a fost lansat oficial in iunie 2015 la Computex si in mod curent este disponibil pentru Windows si  Mac OS, versiuni pentru Android si iOS urmand a fi lansate in urmatoarea perioada. Nu stiu costul pentru Romania si nici forma de vanzare/licentiere.