Trecerea la SaaS are lor in urma feedback-ului din piata, oficialii Sage afirmand ca 78% dintre clienti iau in considerare modelul cloud atunci cand planifica investitia intr-o solutie ERP. Abordarea etapizata ne lasa totusi sa intelegem ca nu toate pietele sunt la fel de pregatite pentru mutarea in nor, prin urmare clientii din Romania mai au de asteptat.
Versiunea cloud a Sage ERP X3 se bazeaza pe HTML 5 si permite intrarea rapida in exploatare prin eliminarea investitiilor initiale in infrastructura hardware. Partea de customizare/personalizare se pastreaza insa nu este la fel de complexa ca in scenariile on premises. ERP-ul in cloud se va adresa cu precadere companiilor mici care nu au cerinte foarte mari la nivel de customizari.
Local, conform evaluarilor PAC (Pierre Audoine Consultants) singurele disponibile, ponderea ERPului in regim SaaS va ajunge la 5% din totalul pietei in urmatorul an. Aceasta inseamna o valoare de cca 3-5 milioane EUR, in functie de raportare (ERP licente, ERP licente+servicii etc). Tind sa cred ca local este vorba mai frecvent de solutii ERP hostate la furnizor si nu SaaS in adevaratul sens al cuvantului (multitenant). Alti furnizori de ERP inregim SaaS sunt Microsoft, Senior Software, Wizrom si Entersoft (probabil din aceasta toamna). Auzisem la un moment dat si de un proiect „SAP cu abonament” initiat de doua companii locale (un partener SAP si un furnizor de data center) insa demersul pare a fi tras pe linie moarta.