Doua aspecte sunt importante in acest context: ce aduc nou cele doua versiuni și care au primele experiente reale? Din ce am discutat cu beneficiarii, diferentele intre versiuni sunt majore, iar Windows Server 2012 aduce functionalitati precum: Hyper-V Replica (creaza o masina virtuala replica pe un alt server si face automat sincronizare intre acestea) si Live Migration (posibilitatea de migra masini virtuale fara inchiderea acestora, exista ceva similar si in Windows Server 2008 R2 insa acum permite mutarea simultana a mai multor masini precum si a storage-ului atasat acesteia), replicare peste retele WAN (replicare asincrona peste retele cu latenta mai mare si nu doar prin VPN) IP Adress Management, extindere sabloane de masini virtuale, facilitati la nivel de management si alocare de resurse etc.
La nivel de adoptie sunt mai multe proiecte in derulare, insa cele mai reprezentative sunt la Ropharma (replicare aplicatii de business in centru de Disaster Recovery) ProcreditBank ( virtualizare infrastructura si mutare aplicatii critice intre doua centre de date) Caroli (virtualizare infrastructura si migrare masini virtuale intre doua platforme diferite). Ce au toate aceste cazuri in comun? De fiecare data, migrarea s-a facut fara oprirea aplicatiilor (critice in toate cele trei cazuri) iar practic utilizatorii nici nu au simtit derularea proiectului. De asemenea, pentru toate cele trei proiect exista planuri importante de dezvoltare, inclusiv catre ceea ce se numeste private cloud si care implica pe langa virtualizare si o componenta de automatizare a procesului de administrare.
Virtualizarea este una din prioritatile IT managerilor romani, fiind pozitionata pe locul 4, in studiul CIO Council pe care l-am citat de mai multe ori pe blog. Prin urmare, astfel de proiecte vor deveni probabil tot mai numeroase. Stiu companii care au ca obiectiv pentru 2013 atingerea unei rate de virtualizare a infrastructurii de 50 pana la 80%.