Saturday, March 9

De ce scade piata de PC-uri?




Vanzarile de PC-uri au scazut in 2012 cu 3,7 procente pentru prima data in ultimii 20 de ani, iar tendinta se va mentine si in 2013 cu previziuni de - 1,5-2%. Mai mult, IDC considera ca tendinta de scadere nu se va opri pana in 2017. Explicatia simpla este ca lumea isi cumpara tablete, insa realitatea este mult mai complexa si are la baza motive precum:





-          Lipsa de inovatie la nivelul PC-ului, desktop sau portabil. Cu exceptia aparitiei categoriei ultrabook si a modelelor convertibile care au influentat pozitiv vanzarile, in zona PC inovatiile sunt putine, piata se schimba doar prin imbunatatirea unor caracteristici (rezolutii mai bune, porturi mai rapide, greutate redusa etc) dar nu ofera un tipar diferit de utilizare pentru a atrage masele. Primul meu laptop (un Fujitsu-Siemens din 2002) structural si functional nu difera de cel cumparat anul trecut in noiembrie. Practic, utilizarea este aceeasi.
-          Putere de procesare suficienta. Hardware-ul evolueaza mai rapid decat software-ul si prin urmare configuratii de acum 4-5 ani sunt inca suficiente pentru a rula aplicatiile comune de pe un PC: email, browser, editor de text, procesare simpla de imagine, vizionare de filme etc. Evident sunt exceptii pe segmentul de procesare video, jocuri etc dar nu e un fenomen de masa. Prin urmare, de ce sa cumpar un PC nou daca cel de acum 4-5 ani cu prima generatie de procesor dual-core si 2 GB RAM se misca inca decent?
-          VDI, DaaS, Zero client. Segmentul corporate care conteaza considerabil in piata de PC-uri se orienteaza tot mai mult catre zero client, solutie care include un display cu networkingul necesar pentru accesarea sistemului de operare in cloud. Costuri mult mai mici, administare mai simpla…beneficiile sunt evidente.
-          Alternativa la jocurile pentru PC. Jocurile sunt unul dintre motivele frecvente pentru schimbarea PC-ului, insa acestea se muta atat pe console de genul XBOX, Wii si Sony PS, dispozitive care ofera o experienta mult mai placuta, cat si pe tablete, unde touchscreen-ul ofera, deasemenea, o experienta diferita. Publicherii de jocuri au inceput sa porteze masiv jocurile pe alte platforme, si probabil in cativa ani, PC-ul ca suport pentru jocuri va deveni desuet, de vreme ce orice consola (mobila sau nu) va oferi si acces la web, rulare video, social networking etc.
-          Tot mai multe device-uri casnice permit conectare la web. Acum cativa ani, PC-ul era singura modalitate de conectare la web.  Arunc o privire prin casa si imi dau seama ca astazi ma pot conecta cu: telefonul fix, telefonul mobil, TV-ul, consola Wii, PSP-ul,  media playerul, tableta etc. In urmatorii ani, Smart TV-urile vor deveni probabil mediul obisnuit de accesare a Internetului in majoritatea familiilor, ceea ce sustine intr-o buna masura previziunile IDC.


 Probabil, PC-ul va ramane in sfera educatiei, pentru realizarea de teme, proiecte lucrari ... care sa includa introducere si editare masiva de text, printing etc si va fi folosit tot mai putin pentru distractie, browsing, social media etc tendinta care se contureaza deja (la mine in casa desktopul este folosit foarte rar, din motivele amintite mai sus) si care se va accentua in anii urmatori.