Oferta contine:
-HP Cloud Compute- provizionare de masini virtuale cu scalare automata in functie de incarcare etc (Microsoft si Amazon au astfel de oferte de 2-3 ani)
-HP Cloud Object Storage - stocare online on demand, ideala pentru backup si arhivare (similar si la concurenta, inclusiv oferte locale)
-HP Cloud CDN -un tool care accelereaza viteza de transfer si elimina din latenta (in colaborare cu Akamai Global Network, prin care se spune ca trece 20% din traficul web gobal)
-HP Cloud Block Storage - ofera control asupra datelor stocate precum si mutarea pachetelor de date intre medii diferite (probabil intre cloud public si privat). EMC are un instrument similar care permite mutarea datelor in bloc intre centre aflate inclusiv pe continente diferite.
In esenta, HP vorbeste despre Convergent cloud, care este mai mult o strategie decat o platforma, o strategie ce combină business-ul traditional al HP (vanzarea de servere, storage ...) cu abordarea noua adusa de cloud computing (oferta IaaS amintita mai sus) peste care adauga elemente de monitorizare, automatizare și control:
- HP Cloud Maps (un instrument pentru administarea infrastructurii de tip cloud)
- HP Service Virtualization 2.0 ( pentru testarea oricarui proiect cloud base)
- Virtual Application Network (pentru acces unitar la resurse indiferent de locatia acestora: cloud public sau privat) etc.
Obiectivul final este combinarea cloud-ul public si privat intr-o arhitectura unica in care clientul sa exploateze unitar orice tip de resurse: fizice, virtuale, proprii, închiriate etc.
La o prima vedere private beta este disponibil si pentru clientii din Romania insa mi s-a parut ca se face validare/aprobare a conturilor de test si ca exista o lista de asteptare. In contextul aceste lansari, HP face si o multime de angajari, lista completa aici.