Analiștii estimează că punctul nevralgic al ofertei Nokia pe piața telefoanelor inteligente este sistemul de operare, care nu reușește să concureze cu adevărat versiunile lansate pe piață de Apple și Google. Motiv pentru care o posibilă alianță cu Microsoft, respectiv adoptarea sistemului de operare Windows Phone 7, reprezintă o variantă mai mult decât acceptabilă, din perspectiva analistului britanic Adnaan Ahmad (de la Berenberg Bank). Ahmaad, care a adresat o scrisoare deschisă CEO-ului Nokia, Stephen Elop, și celui Microsoft, Steve Balmer, consideră că alianța ar fi oportună pentru ambele companii, consolidându-le poziția pe piața telefoanelor mobile inteligente. Scrisoarea analistului vine cu doar două săptămâni înaintea celui mai important eveniment anual al industriei telecom, Mobile World Congress, de la Barcelona, și la doar câteva zile de întâlnirea pe care Elop o va avea cu investitorii, la Londra, planificată pentru 11 februarie. De altfel, în ultima sa conferință, susținută la sfârșitul lui ianuarie, Stephen Elop a lăsat să se înțeleagă că Nokia va face o schimbare majoră de strategie în ceea ce privește smartphone-urile.
Speculațiile nu exclud însă din calcul nici platforma Android ca un posibil înlocuitor pentru Symbian/MeeGo. Analiștii de la Credit Suisse, de exmplu, creditează sistemul dezvoltat de Google drept cea mai bună alegere pentru Nokia, argumentându-și opinia prin creșterea explozivă pe care a înregistrat-o Android, care deține la momentul actual o cotă de piață de 26% și se bucură de o popularitate în creștere.
Aspect la care Windows Phone 7 (WP7) nu stă prea bine, conform anumitor analiști. Dar prezintă avantajul că se bucură de o susținere puternică din partea Microsoft (care prevede ca, prin noile versiuni de Windows Phone, să poată stopa ascensiunea iPad în mediul enterprise). Pe de altă parte, Nokia poate valorifica optim faptul că WP7 nu beneficiază de un suport hardware extins la momentul actual. Dacă vor opta pentru alianța cu compania din Redmond, finlandezii ar putea intra într-un ecosistem foarte puternic, oferind posibilități de integrare extinse (nu numai cu calculatoarele care rulează Windows, ci și cu Xbox sau serviciile Zune), ceea ce i-ar permite să concureze puternic oferta Apple.
Dincolo de aceste opinii din piață, cert este că o schimbarea reprezintă o prioritate evidentă pentru Nokia, care pierde teren rapid în fața concurenței, riscând să atingă în 2013 o cotă pe piața smartphone-urilor de sub 23%.