Friday, November 3

Ecouri locale post Oracle Open World 2017

Am ajuns zilele trecute la un Oracle press beakfast (stiu, nu mai sunt jurnalist, insa mi-a ramas ca reflex) tinut de Sorin Mandruțescu, GM-ul pe Romania si doi reprezentanti din echipa tehnica. In esenta, scopul discutiei a fost nuantarea anunturilor facute la Oracle Open World 2017, incheiat relativ recent la San Francisco. Iata, pe scurt, principalele informatii livrate:
  1. Oracle 18c, baza de date self-driving, 100% autonoma, va fi disponibila din decembrie pentru proiecte de tip #datawarehouse, iar de anul viitor si pentru utilizare in regim tranzacțional. Practic, 18c face singură tot ceea ce face un admin: upgrade, patch, back-up and stuff. Adică elimina erorile si face intretinerea mult mai avantajoasa. Asta nu inseamna ca, DBA-ul va ramane fara job, ci doar că acesta va avea timp pentru task-uri mai creative, hobby-uri, familie :)
  2. 99,995% disponibilitate. Oracle se angajeaza contractual ca 18c va avea o disponibilitate de statie orbitala....sub 30 de minute anual. Toate operatiunile de mententanta, inclusiv provizionare si fine-tuning se fac in timp ce baza de date ruleaza. Logica a fost imprumutata de la hardware, unde se numeste #hot-swapping.
  3. Pentru Oracle 18c exista un program de test/early adoption, in care vor fi (probabil) implicate si cateva companii mari din Romania. Eram chiar la San Francisco prin 2007, cand pe scena OOW au fost anuntate primele proiecte globale de referinta pentru #Exadata, iar printre nume era si Banca Transilvania. Un bun motiv de mandrie nationala.
  4. BYOL (Bring Your Own Licence) se aplica si in Romania. Clientii isi pot valorifica licentele deja existente in cadrul unor proiecte de migrare in cloud. La nivel global, anuntul nu e chiar atat de nou.
  5. Oracle Management Security Cloud (un domeniu relativ nou) propune adoptarea Inteligentei Artificiale in lupta cu zero day threats si aplicarea masurilor de securitate cu precadere la nivel de core, adica acolo unde stau datele (baza de date). Protectia la nivel de retea este complementara. Important ar fi profilul de risc al utilizatorului, ceea ce arata inca o data, ca utilizatorul bate orice tehnologie si ramane cea mai slaba veriga a oricarui sistem de securitate. O idee dezbatuta intens si la recenta conferinta Cisco Connect Romania 2017.
  6. Puteti achizitiona si servicii Oracle #baremetal cloud, in urma deschiderii noului centru de date de la Frankfurt. Adica infrastructura pura, nevirtualizata, iar tot ce este peste cade in sarcina clientului. E un cloud mai chel, o moda lansata de SoftLayer, cei pe care i-a cumparat IBM prin 2013, pentru 2-3 miliarde.
  7. Toate produsele/serviciile Oracle sunt disponibile atat pentru scenarii cloud cat si on premises, insa cele cloud vor fi primele lansare pe piata. Directia este clara..sa nu aveti alte asteptari de la echipele de sales.
  8. Oracle si UiPath (un super start-up romanesc) au semnat un acord prin care #UiPath aduce un flavour de Robotic Process Automation in cadrul solutiilor Oracle de Business Process Management/Automation. Scopul: automatizarea/eficientizarea tuturor sarcinilor repetitive din diverse domenii de activitate prin alocarea acestora unor roboti software care asista/copiaza oamenii in derularea activitatii.
  9. O companie din Romania (banca mare, nu dam nume) cocheteaza cu ideea introducerii tehnologiei #blockchain in relatiile cu clientii. Va fi un proiect mai de avangarda, sa avem rabdare.