Tuesday, May 30

In Romania, Dell EMC vinde 20% storage exclusiv flash

In piata de stocare una dintre principalele directii este orientarea catre flash, chiar daca discurile rotationale sunt inca la cautare si nici macar vechile sisteme cu banda nu vor sa moara. Dell EMC a mizat inca din 2016 pe „anul flash”, iar piata a crescut peste asteptarile tuturor furnizorilor. Valentin Stanescu (noul Country Manager al Dell EMC Romania) spunea la recentul Dell EMC Forum ca furnizorii de flash nu au facut fata cererii, altfel piata ar fi crescut mai mult. Dell EMC promoveaza intens conceptul all flash, mai ales ca pretul a scazut constant, in tip de capacitatea a crescut la fel de mult. Dupa SSD-ul de 2.5 inci si 15 TB al celor de la Samsung (top performanta in 2015, acum Samsung vorbeste despre 32 TB) iata ca Seagate lanseaza un SAS SSD de 3.5 inci si 60 TB capacitate. Prin urmare, dispozitivele de stocare bazate pe flash devin tot mai performante si mai atractive.

Cca 20% din storage-ul Dell EMC vandut in Romania este exclusiv flash, in timp de 60% este hibrid, adica are incomponenta atat flash cat si discuri rotationale. Totusi, chiar si in acest echipamente, flash-ul este principalul argument de vanzare. Doar in 20% din cazuri, clientii prefera clasicele HDD, motivati insa cu precadere de natura proiectelor si de structura aplicatiilor pentru care sunt facute achizitiile. Altfel, nu ar exista motive pentru a mai cumpara storage cu discuri rotationale.
O alta directie pe care o accentueaza Dell EMC este „software defined storage”, un concept care permite „decuplarea” aplicațiilor de management, deduplicare si replicare de echipamentul fizic de storage. Se bazeaza pe virtualizarea stocarii, insa ofera alte functionalitati. Inca la inceput pe piata locala, dar prinde teren.


Piata de stocare trece printr-o etapa contradictorie. Pe de o parte, in 2016 valoarea vanzarilor a scazut cu 6.7% (11.1 miliarde USD in Q4/2016 conform IDC), pe de alta capacitatea livrata a crescut cu  18.3%. Ca marketshare, ordinea arata: Dell EMC, HP, IBM, NetApp, Hitachi...insa exista diferente in functie de unele categorii de echipamente. Nu intra in calcul, stocarea in nor.