Wednesday, September 11

Cum arata piata globala pentru bazele de date relationale?

Maine, Oracle lanseaza oficial in Romania Oracle Database 12C si ma gandeam ca trasarea unui contur al pietei specifice (baze de date relationale ar fi utila in acest context. Exista un raport Gartner din 2013 (cu info pentru 2012) insa poate fi accesat doar contra cost, prin urmare apelez la datele publicate in 2012. (cu info din 2011)

Valoarea globala a pietei era de cca 20 miliarde USD in 2011 si a crescut la cca 24 miliarde USD in 2013.

Cotele de piata sunt impartite astfel:
1) Oracle, genereaza venituri de 11,8 miliarde USD, 18% crestere anuala si detine o cota de piata de cca 48,8%. Oracle DB este cel mai notoriu produs al pietei, utilizat in cele mai mari companii, foarte performant, bogat in functionalitati, relativ scump. Pentru 2012 exista informatii care atesta o creștere similara.
2) IBM, venituri de cca 4,9 miliarde USD, in crestere cu 13,3% si o cota de piata de cca 20,2%. Produs: IBM DBs
3) Microsoft, venituri de cca 4,1 miliarde USD, crestere anuala de 17%, cota de piata cca 13%. Produs Microsoft SQL, tind sa cred ca in Romania are o cota de piata mult mai mare, spre 28-30% foarte aproape de Oracle.
4)SAP, venituri de 1,1 miliarde USD in crestere cu (Atentie) 48% fata de anul precedent. Procentul mare de crestere are doua explicatii: pe de o parte cresti rapid cand esti mic, iar SAP/Sybase are o cota de piata de doar 4,6%, insa pe de alta cresterea are la baza si lansarea SAP Hana, produs pe care SAP il promoveaza ca baza de date ideala pentru SAP Business Suite si SAP DataWarehouse. Cum ambele solutii mentionate anterior au o baza instalata foarte mare, este de asteptat ca SAP/Sybase să inregistreze cresteri considerabile ale veniturilor generate si implicit ale cotei de piata, mai ales daca va confirma ca un produs de nivel critic.
5)Teradata, un produs prea putin folosit/cunoscut in Romania, venituri de cca 900 milioane USD cu o crestere de 16% si cota de piata de cca 3,7. L-as eticheta ca un jucator mai de nisa, nu influenteaza piata intr-un mod relevant.

La nivelul anului 2013, se stie doar ca piata este in crestere, Oracle isi pastreaza pozitia ca venituri, iar SAP isi pastreaza ritmul de crestere. Unii analisti spun chiar ca SAP ar putea ajunge pe locul 2 pana prin 2015. Local nu exista informatii structurate despre piata bazelor de date. Prin 2011, pe baza estimarilor unor vendori, circula o valoare de 35-40 milioane EUR. O componenta importanta a pietei este MySQL, o baza de date disponibila prin licentiere publica generala GNU si destul de raspandita in RO. Poate maine apar si alte informatii.