Wednesday, April 24

Cine pune piedica in calea BigData?

In Romania, BigData se impiedica singur pentru ca nu exista, iar intrebarile unor colegi de breasla „cate proiecte tip BigData ati derulat in ultimul an” mi se par luate de pe site-ul acela celebru TimesNewRoman.

Pe alte piete, precum Franta, Germania, Austria si UK un studiu realizat recent de BARC (Business Application Research Center) in 274 de companii afirma ca principalele piedici in calea BigData sunt lipsa expertilor si implicit a know-how-ului, adica lumea vorbeste dar nu prea stie ce si cum. Participantii la studiu spun ca au planuri in ceea ce priveste big data: 72% afirma ca ua nevoie de un control mai bun asupra datelor existente in companie, 75% considera ca tehnologiile asociate big gata (Apache Hadoop, spre exemplu) vor permite o analiza mai rapida si mai eficienta a datelor, iar 66% considera ca valoarea Big Data sta in exploatarea datelor polistructurate (cu origine in surse diverse: senzori, socialmedia, web-logs etc). Iar ca sa vedem ce notorietate are termenul, doar 7% au spus ca nu au planuri si nu ii intereseaza conceptul.
Dincolo de cifre (ajunse la mine prin intermediul Teradata) tendinta curenta este de consolidare sub termenul de Big Data a mai multor concepte si tehnologii din segmentul de Business Analytics, in principiu cam orice proiect care trancende bazele de date tranzactionale ca sursa si consolideaza date nestructurate provenite din medii externe organizatiilor (in principal web). Subiectul este de urmarit.