Thursday, November 1

Cele 1001 de fețe ale cloud computing

Am fost ieri la un „cloud breakfast” organizat de Eurocloud, care avea un set up coerent dupa agenda dar unde s-a divagat destul de mult. De ce ? Pe de o parte pentru ca industria locala nu a digerat conceptele din jurul cloud computing si il asociaza oricarui serviciu web sau inchiriere de aplicatie (daca nu cumva Internetului in general), iar pe de alta deoarece audienta a fost foarte eterogena. De amintit pe scurt ar fi:
- Magda Popescu de la BSA zice ca nu vom scapa de piraterie nici in cloud. Previzibil
- Intel are mai multe proiecte pe cloud, unul foarte interesant este Intel Cloud SSO, un single sign-on care permite accesarea/sincronizarea unor servicii cloud independent de OS-ul device-ului. A fost lansat prin martie 2012 dar se stiu prea putine despre acest serviciu bazat pe tehnologie McAfee (compania cumparata de Intel in 2010 cu cca 8 miliarde USD). A fost gandit cu Salesforce, mai caut info.
- Adobe vorbeste de cloud insa realitatea arata ca doar inchiriaza celebrele suite: cca 60 EUR/luna. Nu e cloud, insa este foarte util, produsele Adobe sunt foarte scumpe.
- Multa lume crede ca personalul IT va ramane fara job-uri dupa trecerea in cloud. Ar trebuie sa stie ca „baietii de la IT” nu prea pleaca la 5 acasa, ca mai lucreaza in weekend si prin urmare o reducere a volumului de munca le-ar prinde bine. Peste asta, mai exista si certificari pe cloud, adica recalificare.
- Sectorul Public este departe de acest concept, mai trebuie ajustari la nivel de legislatie, proceduri si mentalitati. Am ramas putin surprins ca lumea interesata de subiectul acesta nu stia de proiectul G Cloud al celor de la TeamNet International.
- Microsoft vinde bine Office 365. Oricum la ce ofera si la cat de putin costa, Office 365 este un produs care se cumpara, nu se vinde. Doar astazi ce am avut o discutie cu un client de Office 365 care mi-a spus ca uneori se felicita singur pentru alegerea facuta :)
-Exista intrebari cu raspuns dificil pe tema accesului la date in cazul unor anchete juridice cat si pe tema mutarii datelor catre un alt furnizor la incetarea unui contract. Ce perioada furnizorul pastreaza datele, in ce format si pe ce suport le ofera?
O mai multa coerenta in discutii si invitarea unor speakeri cu experienta reala in piata de cloud ar fi utile la astfel de evenimente, pentru ca altfel riscam sa nu invatam nimic.