Friday, October 19

Cum a ajuns Eli Davidai sa sponsorizeze sistemul dedical romanesc

La intalnirea de ieri cu presa, Eli Davidai, omul de afaceri din spatele Wizrom si Quadrant Amroq Beverages ( imbuteliatorul Pepsi in Ro vandut catre americani pentru 150 mil EUR ) a anuntat un program  (in cadrul Sheba Fellowship) de sustinere a sistemului medical romanesc prin trimiterea unor serii de medici (rezidenti pana in 35 de ani) la Sheba Center, cel mai mare spital din Israel si din Orientul Mijlociu. Eli Davidai a facut si alte donatii catre spitale din Bucuresti si ieri a povestit episod interesant pe acest subiect. Ceva vreme in urma, aflat la ski cu Stolojan, a avut un accident in urma caruia a ajuns la Spitalul Municipal. Desi a fost cazat la un salon VIP, temperatura era doar cu putin mai mare decat cea exterioara si prin urmare unul dintre apropiati a fost nevoie sa cumpere un calorifer electric, sau doua, care au disparut insa foarte repede. Mai mult, persoanele care au venit sa-l viziteze au fost nevoite sa dea o spaga liftierului ca sa ajunga la ultimul etaj unde se afla salonul VIP. La putin timp dupa aceste incidente, a cerut sa fie mutat la alt spital.
Istoria nu a fost plasata in timp, posibil inainte de modernizarea spitatului, insa a parut foarte reala. Dupa aceste incidente, Eli Davidai s-a hotarat sa incerce sa schimbe ceva si a avut mai multe initiative de tip CSR printre care si programul anuntat ieri. O alta analogie tare a fost intre spitale si bordeluri, spunand ca daca vom intreba orice client ce ar dori sa se schimbe la un bordel nu va spune niciodata mobilierul :) ci fetele. Prin urmare si in spitalele romanesti, dincolo de paturi, trebuie schimbati/specializati doctorii.
Mi-a facut o impresie buna, Eli Daividai. A vorbit deschis, informal, s-a adresat direct ziaristilor pe care ii cunoastea si in ciuda faptului ca nu iese prea des public, mi-a lasat convingerea ca stie sa o faca foarte bine. 
Wizrom, una dintre companiile romanesti detinute de omul de afaceri israelian, este parte din acest program si va contribui cu o suma importanta, inclusiv fondurile destinate aniversarii a 20 de activitate pe piata locala.