Thursday, March 8

IBM ramane Nr.1 pr piata globala de servere

Nici nu se racise postul de ieri cu vanzarile de servere HP in piata locala cand am primit informatii despre pozitia IBM, pe piata globala de asta data. Conform cifrelor livrate de Gartner, in Q4 2011 IBM si-a pastrat pozitia de lider pe piata servelor (worldwide) cu o cota de piata dupa venituri de 33,7%. Pentru intreg anul 2011, IBM a obtinut 30,5% din veniturile inregistrate de piata de servere, cu 1,5% mai mult decat HP, cel mai apropiat competitor. (care insa ocupa prima pozitie la numar de unitati vandute)
Un aspect, in general cunoscut, este acela ca IBM sta foarte bine la servere high-end. Spre exemplu, la categoria mainframe, cota de piata a fost de 69,4% in Q4 si de 63,7 la nivelul intregului an. Serverele din aceasta categorie au preturi de pornire de pestre 250.000 USD, prin urmare vanzarea unui System z sau Power Series echivaleaza cu cel putin 50 de servere entry-level.
In Q4 2011 piata nu a mers prea bine, fiind afectata de lipsa HDD-urilor, insa la nivelul intregului an s-a inregistrat o crestere de 7,9% la venituri si 7% la unitati livrate.