Tuesday, November 1

Nuante si perceptii la Oracle Day

Am fost ieri pentru cateva ore la Oracle Day, versiunea locala ca celebrului eveniment global Oracle Open World de la SanFrancisco: multa tehnologii, discutii intense, networking...
Mi-a placut prezentarea Oracle Exalytics, un echipament dezvoltat special pentru Business Analytics, parte din familia Exadata, Exalogic etc. Performantele sunt impresionante (ca hardware are 1GB Ram, Intel Xeon 4 procesoane/40 de nuclee, 40 Gbps Infiniband... iar ca software Oracle EssBase, produs cumparat prin 2007 de la Hyperion) au rulat un demo cu o companie care gestiona o baza de date cu peste 1 miliard de inregistrari in baza de date (inmatriculari auto de mai multe categorii la nivel global) iar dashboard-urile se actualizau instantaneu la orice schimbare de parametru. In fine, un produs foarte high end lansat recent si pentru care exista doar cateva referinte globale.A fost o intrebarea „haioasa„ legata de licentiere si care arata diferenta de perceptie intre piete. Produsele Oracle pe BI se licentiaza la nivelul a 15 useri/procesor, iar persoana din sala a intrebat daca nu cumva prin numarul mare de procesoare (exista o singura varianta a Exalytics c) si implicit de useri necesari pentru licentiere produsul devine prohibitiv. Raspunsul oficialului Oracle ne-a adus cu picioarele pe pamantul nostru de piata mica si amergenta: exalytics are o justificare economica pentru cel putin 1000 de useri, produsul putand sa sustina pana la 50.000 de utilizatori concurenti. Asta ca sa intelegem adresabilitatea reala a solutiei.
Au mai fost prezentari interesante pe cloud computing (in general proiecte de private cloud) si pe uneltele Oracle pentru business si social networking. Am remarcat, de asemenea, ca Alexandr Pastor este acum ERP Sales Consulting Director pentru Romania si ... Ungaria.
A mai scris pe subiect DanDragomir , poza este de la el.