Saturday, July 16

Viata pe credit

La PRO TV, ultimele rapoarte ale BNR spun ca valoarea creditelor contractate de romani ar fi de cca 130 miliarde RON si ca 10 miliarde ar fi deja restante. Banii s-au dus in case, masini, fitze etc, iar daca bancile ar reduce costul creditelor, iar procedura de obtinere ar reveni la buletin, valoarea ar creste accelerat. Evident, nu romanii au inventat viata pe credit insa ne-am insusit-o imediat.

In State am vorbit cu mai multi americani despre cum este viata la ei si din ce spuneau cu pricina populatia incepe tot mai mult sa fuga de credite. Unul dintre obiectivele americanului de conditie sociala medie spre buna este sa fie „cash positive” adica sa nu fie nevoit sa apeleze la credite sau sa tina la minim aceasta activitate. Prin urmare au inceput sa taie din cheltuieli si tin o masina cu cel putin 1-2 ani mai mult, renunta la brandurile de lux gen BMW, Gucci etc, se reorienteaza catre vacante interne, cumpara mai putine haine. Unul dintre tipi mi-a povestit cum cumnatul sau a pierdut casa si barca luate pe credit deoarece fiind profesor de surf a cam ramas fara musterii, sau cum destui cunoscuti s-au mutat in Texas unde viata e mai ieftina decat in California.
Un alt lucru de care se tem americanii este „bad credit history” adica intrare pe lista de la biroul lor de creditare :) si care ii poate da peste cap toata viata unui om, ajungand in situatia sa nu poata inchiria o casa sau chiar sa nu fie angajat.
Prin RO, imprumurile se duc in continuare pe BMW-uri SH din Germania sau pe excursii cu ultra-merga-super all inclusive, iar poporul inca nu se sperie daca le bate banca la usa.