Monday, March 7

Ce este un ,,community cloud,,?

In majoritatea cazurilor, discursurile despre cloud computing oscileaza intre public, privat si hibrid. Am descoperit insa recent mai multe trimiteri catre ,,partner cloud,, sau ,,community cloud,, abordari foarte eficiente in anumite conjuncturi. Ronnen Brunner, un tip de la EMC care se ocupa de Public Sector la nivel EMEA imi spunea recent ca in RO ,,community cloud,, ar putea avea mare succes, idea de baza fiind partajarea de resurse intre institutii publice componente ale aceleasi organizatii nationale (diverse Agentii, Directii, Autoritati etc). Unele institutii reusesc printr-o mai buna organizare, acces la fonduri europene etc sa-si dezvolte o infrastructura mai puternica pe care ulterior sa o puna la dispozitie sub forma de servicii (platite sub o forma sau alta) altor institutii similare.
Nu stiu daca este exemplul ideal, insa imi amintesc de un proiect la Consiliul Judetean Ilfov, facut de Teamnet pe tehnologie Microsoft, prin care mai multe primarii din judet (comune si orase mici) aveau acces via Internet la aplicatii si infrastructura (rezidente in data room-ul CJ Ilfov) pe care nu si le-ar fi permis niciodata prin investitii proprii.
Similar, partner cloud se refere la partajarea unor resurse intre partenerii unei comunitati de afaceri: un importator si distribuitorii asociati. O abordare de acest gen a incarcat acum cativa ani ScopComputers care oferea acces la o aplicatie ERP dezvoltata intern tuturor distribuitorilor acreditati. La vremea respectiva, Scop vindea aplicatia insa, in contextul actual ar fi putut doar oferi acces la functionalitati pe un sistem SaaS din propriul centru de date si ..,voila un ,,partners cloud,,.
Concluzia este ca tehnologiile tip cloud au o aplicabilitate mult mai mare decat se crede, inclusiv in administratia publica sau in cadrul ecosistemelor de parteneri.