Wednesday, February 9

Ce garantie are norul?

Am participat in ultimul an la foarte multe evenimente (conferinte, webcast-uri, workshop-uri etc) pe tema cloud computing. Subiectul a fost diseminat la nivelul tuturor aspectelor: Paas, IaaS, SaaS etc ajungandu-se la concluzia generala ca in era cloud orice functionalitate IT poate fi livrata ca serviciu. Mai mult, discursul pro cloud poate fi intalnit in comunicarea oricarei companii care conteaza in piata, intr-o maniera mult mai intensa decat s-a comunicat anterior pe subiecte la fel de trendy: sistem integrat, servicii web, SOA etc.

Beneficiile adoptarii cloud sunt indiscutabile pentru orice face o mica analiza de costuri și eficiență, iar vendorii s-au focalizat cu precadere pe aceasta direcție. O alta discuție abordată în contextul cloud este ,,securitatea si confidentialitate,, falsă in esența ei insă reală ca preocupare a clienților. Cred însă ca un alt subiect, poate mai important, este in general neglijat de specialisti, acela al SLA (Service Level Agreement) singura cale prin care se poate mentine și garanta calitatea serviciilor livrate in the cloud si de care va depinde structural succesul noii ere IT.
Tind să cred că discuțiile în jurul SLA-ului se vor intensifica pe masura ce tot mai multe proiecte reale de cloud computing se vor derula, evolutia fiind similara celei intalnite în outsourcing.

Topicuri precum: stabilirea, negocierea și monitorizarea SLA-ului vor deveni majore, iar instrumentele dedicate administrarii acestor aspecte tot mai cautate. Mai mult, vor aparea probabil si pozitii specializate pe aceasta activitate in cadrul marilor companii sau ale companiilor de consultanta. Fundamentarea unor norme în ceea ce privește SLA va aduce beneficii penteru ambele părți, pe de o parte clienții vor câștiga un plus de încredere și vor plăti servicii pe măsura nevoilor, iar pe de altă parte vendorii vor depăși barierele securității si disponibilității.

Pana la urma in sfera SLA trebuie inteles ca un furnizor care oferă disponibilitate 99,9% inseamna ca isi poate permite cca 9 ore pe an nefunctionare a serviciului fără insa ca aceasta sa-i impuna si un timp de interventie de 1-2 ore, care ar fi probabil la fel de performant.