Tuesday, May 27

Istoria informaticii in Romania, cumpararea licentei frantuzesti

La începutul anilor ‘70, Romania a cumparat licenta calculatorului IRIS 50, realizat de francezii de la CII, Companie Internationale de Informatique. Franţa a vândut această licenţă României în principal datorită bunelor relaţii pe care Ceauşescu le avea cu Charles de Gaulle, deoarece datorită tensiunilor induse de Războiul Rece, anumite tehnologii erau sub embargo. Acesta a fost şi unul dintre motivele pentru care nu s-a cumpărat licenţa IBM, deși mulți specialiști o recomandau. In perioada următoare, ITC-ul, sub conducerea lui Dinu Buznea, s-a ocupat de asimilarea licenţei, organizând întruniri între inginerii români şi francezi şi cursuri de pregătire în Franța, la Toulouse, unde era fabrica. Calculatorul produs de Companie Internationale de Informatique se numea IRIS 50, iar cel produs de ITC a fost branduit Felix C256. Ulterior, din 1977, ITC-ul a adăugat acestui calculator noi tipuri de memorie cu capacităţi sporite şi a extins gama de produse, atât cu modele mai simple, cât și prin adăugarea de memorii mai performante. Calculatoarele făcute de ITC au fost Felix 32, Felix 64 şi Felix 128, Felix C512 -1024, iar ulterior Independent 100, fabricat în mai multe generații. ( foto muzeu)
Producția de calculatoare a început în paralel cu dezvoltarea unei rețele naţionale de calculatoare pe fondul unui interes manifest al conducerii țării în acest domeniu.
În acest context, Bucureștiul a găzduit, în august 1975, o expoziție organizată de Congresul Organizaţiei Mondiale de Cibernetică şi Sisteme. (putina lume cred ca isi mai aminteste)
În acea perioadă a fost înființată și compania RomControl Data (RCD), care s-a ocupat de realizare de echipamente periferice, după modelul Control Data Corporation, o fabrică mixtă româno-americană ce activa în domeniul IT. Mai mult, România s-a asociat alături de alte ţări socialiste, la SUMEC „Sistemul unitar de maşini electronice de calcul - SUMEC”, dar fără rezultate, deoarece calculatoarele românești erau dezvoltate după tehnologii franceze și nu erau compatibile, chiar dacă erau superioare ca performanțe.